Les serradores eren màquines que aprofitant l’energia de l’aigua serraven longitudinalment els troncs dels arbres ja preparats(els rolls), per transformar-los en teules, bigues o taulons, que servien per a la construcció o per altres usos domèstics i/o industrials.

Eren construïdes de fusta, dins d'un edifici amb base de pedra seca, configurant una estructura robusta. La maquinària també tenia alguns elements mecànics de ferro encara que fos car i escàs, que servien per augmentar el rendiment i allargar la vida d’aquestes.

Les condicions per una bona ubicació de la serradora eren: que tingués un bon cabal d’aigua, un espai ampli d’entrada de la matèria prima i una bona sortida dels taulons finals,és a dir, que estigues a prop del poble o destí.

EL PROCÉS DE LA FUSTA

Picat, quadrejat i serratge: 





Els arbres dels boscos eren tallats per els picadors, que el serrador contractava per temporada, i tenien lobjectiu de preparar els troncs per serrar-los. Els arbres més utilitzats eren el pi i l’avet.

Les peces podien rebre diversos noms segons la llargada i mida que tinguessin: seixantens, doblers, vint-i-quatrens, filetons, etc. i si els troncs havien d’anar a la serradora eren tallats a mida, normalment sobre uns divuit pams.

Els picadors formaven colles i vivien al bosc en una cabana que es feien amb les restes de la fusta que tallaven, dormien sobre la palla i a lexterior de la cabana encenien focs per escalfar-se i cuinar. El dissabte baixaven al poble fins al diumenge on podien descansar i proveir-se. Els anys posteriors de la Guerra Civil un jornal de picador era dunes divuit pessetes, a la Vall Ferrera.



Transport: 



Aquesta tasca era duta a terme per dos especialistes diferents, els tiradors, que acompanyats de set o vuit matxos portaven la fusta des del bosc fins al lloc on començava el transport per riu o per carretera, i més endavant apareixien els raiers, que la seva feina consistia en transportar el producte el llarg del riu i fins al destí desitjat.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada