Les serradores eren màquines que aprofitant l’energia de l’aigua serraven longitudinalment els troncs dels arbres ja preparats(els rolls), per transformar-los en teules, bigues o taulons, que servien per a la construcció o per altres usos domèstics i/o industrials.

Eren construïdes de fusta, dins d'un edifici amb base de pedra seca, configurant una estructura robusta. La maquinària també tenia alguns elements mecànics de ferro encara que fos car i escàs, que servien per augmentar el rendiment i allargar la vida d’aquestes.

Les condicions per una bona ubicació de la serradora eren: que tingués un bon cabal d’aigua, un espai ampli d’entrada de la matèria prima i una bona sortida dels taulons finals,és a dir, que estigues a prop del poble o destí.

dilluns, 19 d’octubre del 2015

TROBADES CULTURALS PIRINENQUES. Comunicació publicada!.

Està a punt de veure la llum la publicació sobre PATRIMONI I TURISME AL PIRINEU.  Una de les comunicacions parlarà del treball d'en Martí sobre les serradores a les Valls d'Àneu. És una bona notícia !!!. I encara ens ha agradat més veure que, la portada del llibre, és una imatge de la Serradora de Sorpe !. Fantàstic !!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada