Les serradores eren màquines que aprofitant l’energia de l’aigua serraven longitudinalment els troncs dels arbres ja preparats(els rolls), per transformar-los en teules, bigues o taulons, que servien per a la construcció o per altres usos domèstics i/o industrials.

Eren construïdes de fusta, dins d'un edifici amb base de pedra seca, configurant una estructura robusta. La maquinària també tenia alguns elements mecànics de ferro encara que fos car i escàs, que servien per augmentar el rendiment i allargar la vida d’aquestes.

Les condicions per una bona ubicació de la serradora eren: que tingués un bon cabal d’aigua, un espai ampli d’entrada de la matèria prima i una bona sortida dels taulons finals,és a dir, que estigues a prop del poble o destí.

diumenge, 1 de novembre de 2015

TROBADES CULTURALS PIRINENQUES. Publicada la ponència sobre les Serradores.


El passat 24 d'Octubre es van celebrar a Prada de Conflent les dotzenes TROBADES CULTURALS PIRINENQUES, jornades de Patrimoni i Turisme al Pirineu, coordinades per la SOCIETAT ANDORRANA DE CIÈNCIES. En el marc de les trobades es va presentar el llibre que recollia les ponències presentades l'any passat a Esterri d'Àneu.
Una de les ponències feia referència al treball de recerca realitzat per en Martí Giménez, sobre les serradores hidràuliques a les Valls d'Àneu.
Val a dir també que, la portada de la publicació és una imatge de la Serradora de Sorpe.
Felicitats Martí!.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada