Les serradores eren màquines que aprofitant l’energia de l’aigua serraven longitudinalment els troncs dels arbres ja preparats(els rolls), per transformar-los en teules, bigues o taulons, que servien per a la construcció o per altres usos domèstics i/o industrials.

Eren construïdes de fusta, dins d'un edifici amb base de pedra seca, configurant una estructura robusta. La maquinària també tenia alguns elements mecànics de ferro encara que fos car i escàs, que servien per augmentar el rendiment i allargar la vida d’aquestes.

Les condicions per una bona ubicació de la serradora eren: que tingués un bon cabal d’aigua, un espai ampli d’entrada de la matèria prima i una bona sortida dels taulons finals,és a dir, que estigues a prop del poble o destí.

divendres, 3 de març del 2017

SERRADORES a la revista CAVALL FORT

La revista Cavall Fort, en el seu núm 1310 del febrer del 2017, amb text de Joan Grau i Mauri i il·lustracions de Quim Bou (*), ha publicat un article sobre les serradores hidràuliques del Pallars. Un article divulgatiu que cal celebrar perquè aporta informació sobre la importància d'aquesta indústria en la vida dels habitants del Pallars i sobretot de les Valls d'Àneu, territori on encara hi ha restes arquitectònics d'aquests edificis, patrimoni que caldria conservar per entendre la història dels habitants d'aquestes valls.







(*): les il.lustracions, detallades i entenedores per la línia clara del traç del dibuixant, fan, en algun moment, mals als ulls. En la primera pàgina de l'article, l'edifici més alt, que podria ben be ser un campanar, té una teulada que en res s'adiu a aquest tipus de construccions. Sent un edifici d'església la teulada hauria de ser ben diferent. Podeu mirar imatges a través d'internet (campanars valls d'àneu) i veureu el que us dic.
En la darrera pàgina de l'article, el parell d'homes que estan serrant, tal i com està dibuixada la fulla de la serra, poca feina faran. 
No vull desmereixer la feina del dibuix, però torno a dir: fa mal d'ulls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada