Les serradores eren màquines que aprofitant l’energia de l’aigua serraven longitudinalment els troncs dels arbres ja preparats(els rolls), per transformar-los en teules, bigues o taulons, que servien per a la construcció o per altres usos domèstics i/o industrials.

Eren construïdes de fusta, dins d'un edifici amb base de pedra seca, configurant una estructura robusta. La maquinària també tenia alguns elements mecànics de ferro encara que fos car i escàs, que servien per augmentar el rendiment i allargar la vida d’aquestes.

Les condicions per una bona ubicació de la serradora eren: que tingués un bon cabal d’aigua, un espai ampli d’entrada de la matèria prima i una bona sortida dels taulons finals,és a dir, que estigues a prop del poble o destí.

dilluns, 17 d’abril del 2017

Serradora de SORPE. Setmana Santa 2017


Aquests dies de setmana santa he aprofitat per anar a veure l'amagatall del "tresor" (Geocaching), que hi ha a la serradora, i he comprovat que es troba en bon estat. I, a més,  he tingut dues sorpreses agradables. Una d'elles, la visita de diverses persones que han anat a buscar l'amagatall i l'altra, la del camí. El camí està net, endreçat, polit, preciós i s'hi han posat uns troncs ben gruixuts per poder passar els braços del riu, i també s'ha canalitzat una zona que sempre estava humida i enfangada.
Així doncs, baixar fins la serradora i travessar el riu Bonaigua (que baixa ben formós), és un agradable passeig. Una altra cosa és si voleu continuar el camí fins els prats on els cartells anuncien "moments històrics", perquè, quan arribeu a la granja, us trobareu el pas tancat i barrat. (Però això ja és una altra història i mereix ser explicada en una altra ocasió).
Apa-li, feu bon camí !.

passera per accedir al pont.

passera per travessar el canal.

Els primers brots comencen a amagar la visió de la façana est de la serradora.

L'edifici de la serradora, a la riba dreta del riu Bonaigua.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada